maanantai 1. joulukuuta 2014

Broilerikiusaus - Edullista ja maukasta

"Ruoka on Suomessa kallista!" Olet varmasti kuullut useammankin ihmisen sanovan näin. On varmasti, mikäli ostoskori koostuu pelkästään eineksistä. Valmistamalla ruuan itse alusta alkaen säästät huomaamatta rahaa, ja saat sivutuotteena paremman makuista ruokaa.

Aloitan blogissa uuden aikakauden. Keskityn pelkästään helppoihin ja edullisiin kotiruokiin. Väliin saatan laittaa jotakin muuta mausteeksi. Miksi näin? Uskon, että tällaiselle blogille on tarvetta!

Ensimmäisenä esittelyssä on perinteinen kiusaus. Melkein jokainen on joskus valmistanut kiusauksen: Peruna-sipulisekoitus, kinkkusuikaleita, mausteita ja kermaa. Kipataan ainekset uunivuokaan, sekoitetaan ja paistetaan! Nälkä lähtee, mutta...
Kiusaus saa aivan uuden ulottuvuuden, kun valmistat sen alusta alkaen itse kunnon raaka-aineista.

Kiusaukseen tarvitset:

  • Perunoita
  • Porkkanoita
  • Sipulia
  • Broileria (tai  kinkkua, kalaa tai mitä tahansa haluat sinne laittaa)
  • Mausteita
  • Ruokakermaa (myös kasviskermat käyvät oikein hyvin)
En anna tässä ohjeessa tarkkoja ainemääriä, koska niitä ei mielestäni tarvitse. Tällä tavoin jokainen kiusaus on sitäpaitsi aina vähän erimakuinen kuin se edellinen.

Pese ja kuori perunat. Suikaloi ne tämän jälkeen haluamasi kokoisiksi suikaleiksi. Mitä isompi suikale, sitä napakampi suutuntuma. Muista, että isommat suikaleet kypsyvät kauemmin kuin pienet.

Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne tämän jälkeen karkealla terällä. Vinkki: Juuresraaste on erinomaista lisättävää melkein mihin tahansa kastikkeeseen tai liharuokaan.

Kuori sipuli(t) ja pilko ne haluamasi kokoisiksi. Voit lisätä sipulit raakana, mutta saat kiusauksesta paremman makuisen, jos maltat kuullottaa sipulia voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä reilu 10 minuuttia. Tänä aikana sipuli makeutuu, ja kelpaa paremmin myös lapsille.Paista broileri ja mausta haluamallasi tavalla. Älä missään tapauksessa paista broileria liian kypsäksi, koska se kypsyy vielä uunissa.

Kaada kaikki ainekset uunivuokaan. Sekoita ja mausta. Itse käytin suolaa, pippurisekoitusta, paprikajauhetta ja valkosipulijauhetta. Voit olla rohkea mausteiden käytön suhteen. Veikkaan, että esim. intialaisittain maustettu broilerikiusaus olisi hyvää. Kaada vuokaan ruokakerma ja sekoita. Voit jatkaa kermaa maidolla. Älä laita liikaa nestettä. Tarkoitus on tehdä kiusaus, ei kastike!

Paista 200 asteessa n. yksi tunti. Kiusaus on valmista, kun perunat ovat pehmeitä. Jos kiusaus alkaa palaa yläpinnalta, peitä se foliolla. 

Kun kiusaus on valmis, nauti hyvästä ruuasta hyvällä omallatunnolla! Kuvassa olevan kiusauksen hinnaksi tuli n. 6 euroa (siinä on paljon broileria) ja viisihenkinen perheemme syö siitä kahdesti. 

Kohtalaisen edullista, eikö?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti