lauantai 22. maaliskuuta 2014

Savustettua kirjolohta ja leipäjuusto-päärynäsalaattia

Kala on mielestäni parasta savustettuna tai suolattuna. Tänään päädyin savustettuun versioon. Koska villiä kalaa ei ollut saatavilla, piti tyytyä kasvatettuun suomalaiseen kirjoloheen. Suolasin sen karkealla merisuolalla ja annoin suolautua n. kaksi tuntia ennen savustusta.

Suosittelen ehdottomasti sähkösavustimen hankkimista. Se on siisti ja helppo tapa savustaa kala. Savustimia on saatavilla useita erilaisia. Itselläni on muutaman kympin kiinalaismalli, joka ajaa asiansa paremmin kuin hyvin. Käytä savustukseen leppälastua, ja lisää pari kolme sokeripalaa värin takia. Voit myös nakata mukaan vähän katajaa.



Savustusaika riippuu kalan koosta, mutta älä missään tapauksessa päästä kalaa liian kuivaksi. Lohikala on parhaimmillaan vähän vaaleanpunaisena.



Leipäjuusto-päärynäsalaatti

Ostin muutama päivä sitten Prismasta rasiallisen raakoja päärynöitä, jotka olivat kypsyneet syötäviksi, joten ryhdyin suunnittelemaan kalan lisuketta niiden ympärille. Olen aikaisemmin tehnyt tämän tyyppistä salaattia halloumijuustosta, mutta halusin tänään käyttää kotimaista vaihtoehtoa. Leipäjuusto oli täten luonnollinen valinta.

Salaatin "salaisuus" on happaman ja makean yhdistelmä, joka kietoo verhoonsa leipäjuuston alkuperäisen maun.

Ainekset

Rapeaa salaattia (itse käytin jääsalaattia)
Kypsää päärynää suikaloituna
Vihreitä siemenittömiä viinirypäleitä puolitettuna
Leipäjuustoa
Balsamiviinietikkaa (Jos sinulla on hedelmällä maustettua (esim. viikuna), niin käytä sitä. Maustettua balsamiviinietikkaa saa mm. Lidlistä kampanjatuotteena.
Oliivioljyä
Vaahterasiirappia
Puolikkaan limen mehu ja raastettu kuori



Pilko/revi salaatti kulhon pohjalle. Lisää päärynänsuikaleet ja puolikkaat viinirypäleet. Lisää oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa. Raasta joukkoon limen kuori sekä purista mehu. Sekoita.

Pilko leipäjuusto sopiviksi paloiksi ja paista niitä hetki pannulla oliiviöljyssä.


Lisää leipäjuustopalat salaatin päälle ja kaada päälle muutama ruokalusikallinen vaahterasiirappia.





Annostele kala ja salaatti lautasille. Lisää halutessasi salaatin päälle lisää vaahterasiirappia.

Vinkki

Jos tykkäät tulisesta ruuasta, lisää joukkoon tuoretta chiliä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti